ARAÇ YAĞI NASIL KONTROL EDİLİR VE NASIL DEĞİŞTİRİLİR ?
Araç Yağı Nasıl Kontrol Edilir?
Araç yağı kontrolü son derece kolay ve basit bir işlemdir. Her araç sahibi kendi aracının motor yağı seviyesini rahatça kontrol edebilir. Araç kaputunu açıp motor yağı çubuğunu çıkardığınıza motor yağı seviyesini gözlemleyebilirsiniz. Çubuk üzerinde minimum ve maksimum noktaları bulunur, bu noktalar yağın ne kadar kaldığını net olarak ifade eder. Uzun yol öncesi araç kontrolünün bir parçası olarak araç motor yağı mutlaka kontrol edilmelidir.
Motor Yağının Eksildiği Nasıl Anlaşılır?
Motor yağı yüksek miktarlarda eksilmez. Fakat performans araçlarında, devirli makinelerde ve tam sentetik ürün gruplarında bir miktar eksilme doğal karşılanır. Eğer bariz bir eksilme varsa bunun altında büyük bir problem olabilir. Bu nedenle motor yağı kontrolü, her araç sahibinin yapması gereken önemli bir işlemdir. Motor yağının kesilip kesilmediğini kontrol ettiğinizde net bir azalma görüyorsanız vakit kaybetmeden uzman bir oto servisten araç bakım randevusu alın. Çünkü motor yağ eksilmesi, motorun yağ yakması gibi, büyük ve önemli sorunlara işaret ediyor olabilir.
Motor Yağı Değişim Zamanı Hakkında
Motorlu araçlarda yağ değişimi zamanı geldiğinde mutlaka gerekli değişiklik yapılmalıdır. Aksi halde araç motorunda ve motora bağlı parçalarda farklı mekanik problemler baş gösterebilir. Elbette motorun performansı da düşer. Diğer yandan kötü motor yağı kullanımı, daha fazla yakıt tüketimine de neden olabilir. Peki, motor yağı değişim zamanı nedir ya da kaç km’de bir motor yağı değişmelidir? Sorusuna ek olarak bilinenin aksine çalışma saati de önemli bir unsurdur. KM hesabı yapılırken ortalama çalışma saati hesaplanarak yapılmalıdır.
Yağ değişim zamanı, değişkendir. Aracın modeli, yakıt tüketim şekli, kullanılan mevcut yağı özelliği gibi farklı kriterler motor yağı ömrüne etki eder. Ancak ana belirleyici, kat ettiğiniz kilometredir. Burada aracın yeni veya eski olması da önemli bir belirleyicidir. Eski tip araçlarda eskiyen motor ve diğer parçalar nedeniyle korozyon riski daha fazladır ve yağ ne kadar temiz olursa o kadar iyi olur. Ancak yeni araçlarda motorun yağı kirletme oranı daha az olduğundan motor yağı değişimi için gereken km rakamı da düşer. Ortalama bir değer vermek gerekirse eski araçların 5.000 kilometrede bir motor yağı değiştirmesi önerilir. İstanbul gibi trafiğin yoğun olduğu şehirlerde KM ve saat olarak düşünür isek 3000 KM'lere kadar düşmektedir. Yeni model araçların ise 15.000 kilometrede bir motor yağlarının değişmesi makul olandır.
Motor Yağı İlavesi Nasıl Yapılır?
Motor yağı eklemesi nasıl yapılıyor ya da motor yağı nasıl değiştirilir sorularını cevaplayalım. Aracın gösterge paneli üzerindeki motor yağı basınç uyarı lambası yanıyorsa motor yağının değişim zamanı gelmiş olmalıdır. Bu lambanın yanması genelde motor yağı ile ilgili bir problem olduğuna işaret eder. Bu uyarıyı mutlaka dikkate alın. Eksilmiş, kalitesi bozulmuş motor yağı kullanımı, motora büyük zarar verebilir. Diğer yandan hem yakıt tüketimini arttırır hem de motorun performansını düşürür. Peki, motora yağ eklemek nasıl oluyor?
Motor Yağı Kaç Litre Konur?
Eklenecek motor yağı oranı, otomobilinizin modeline ve motoruna göre değişiklik gösterir. Örneğin; 3 silindirli bir motora 4 litre yağ konulurken bu durum, 6 silindirli bir motorda 7 litreye kadar çıkabilir. Motor yağ çubuğuna bakarak seviyeyi belirleyebilirsiniz. Peki, motor yağı eklerken fazla kaçırırsanız ne olur? Motor yağı eklerken orana çok dikkat edin çünkü fazla yağ, yanma odasına karışır ve araca zarar verebilir, kimi zaman ise keçelerden egzoz manifolduna fazla yağı taşır ve duman sorunu ortaya çıkar. Fazla konan motor yağı, segmanları ve subap lastiklerini aşındırır, motor üfleme yapmaya başlar.
Motor Yağı Seçimi ve SAE Numarası
Aracın yakıt tüketim şekli, motorun özellikleri ve hatta aracın kullanıldığı bölgenin hava koşulları motor yağı seçiminde önem kazanan detaylardır. Mesela SAE 5W-20 ürünü, -8° ile -30° arasında çalışan araçların motorları için uygundur.SAE 20W-50 değeri ise -8° ile 40° arasında çalışan motorlar için uygundur. Benzinli motorlarda S harfi dizel motorlarda da C harfi olan kodlar öne çıkar. Örneğin motor yağında SL kodu varsa bu yağ, 2004 ve öncesinde üretilen benzinli otomobiller için uygundur. CJ-4 ise dizel motorlar için en gelişmiş motor yağıdır. Dereceli motor yağlarında 5w veya 10w ile başlıyan yağlar yaz ve kış mevsimizi arasındaki esneme ( viskozite ) aralığını belirler (W) ibaresi Winter dan gelmektedir.
Motor Yağı Değişimi Aracın Performansını Yükseltir mi?
Motor yağı değişimi, araç performansını etkileyen hususlar içinde yer alır. Motor yatağı, pistonlar, segmanlar ve silindir duvarları gibi ana parçalar, motordaki metal sürtünmesini önlemek için yağlanmaya ihtiyaç duyar. Bu parçaların etkili bir şekilde yağlanması, sürtünmeyi azaltarak aşırı ısınmayı önler. Hareketli parçalar daha rahat çalışacağı için çekiş gücü ve performans üzerinde de belirli bir artış hissedilebilir. Yağ değişiminin ardından motor daha sessiz, verimli ve sağlıklı bir şekilde çalışır
Motor Yağını Kendimiz Değiştirebilir miyiz?
Yağ değişimi, araç altında bulunan yağ karteri tıpası üzerinden gerçekleştirilir. Aracı lifte kaldırarak, veya kriko ile yükselterek, araç muayene çukurlarından yararlanarak yağ değişimi yapılabilir. Motor sıcaksa yağın belirli bir süre ılıması beklenir. Ardından yağ karteri üzerindeki tıpa açılarak eskimiş yağ geniş bir hazneye boşaltılır. Bu süreçte yağın tamamen akması beklenir. Yağı akıttıktan sonra filtre aparatı yardımıyla veya sıkıca tutularak yağ filtresi de sökülerek değiştirilir. Kullanıma bağlı olarak hava filtresi değişimi de yapılabilir. Yağ filtresi değişiminin ardından motor için uygun olan ürün, yağ çubuğu çekilerek motora dökülür ve işlem tamamlanır.
Gerekli ortamı ve ekipmanları sağlayarak aracınızın yağ değişimini kendiniz yapabilirsiniz. Sorunsuz bir yağ değişimi için ise benzinlik veya oto servislerinden profesyonel destek alabilirsiniz. (Yağ değişiminde veya hafif bakımlarda Usta gerektirecek bir husus yoktur).
yagmarket.com ' dan kampanyaları takip etmeyi unutmayın!
"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.