GRES YAĞI NE İŞE YARAR ?

GRES YAĞI NE İŞE YARAR ?

GRES YAĞI NE İŞE YARAR ?

Gres, genellikle yağlayıcı olarak kullanılan kalın yapıya sahip yarı katı yağlı bir maddedir. Bu aşamada gres yağı ne işe yarar sorusu kullanıcıların kafasını kurcalayan bir konudur. Bir koyulaştırıcı maddenin, jel yapısı tarafından tutulan petrolden türetilmiş veya sentetik bir yağdan oluşur. Genel olarak gresi yarı katı halde tutan şu üç bileşendir, ve aynı zamanda gres yağı neyden yapılır sorusunun cevabıdır.

Kalınlaştırıcı malzeme %5 ila %20 arasında kullanılır.

Baz yağ %80 ila %95 arasında kullanılır.

Katkı maddeleri ise %0 ila %10 orasında kullanılır.

Bu bileşenlerin üçünün de farklı kullanım şekilleri vardır. Kıvam arttırıcılar, hareketli yüzeyler arasındaki sürtünmeyi azaltmak için kullanılan kayganlaştırıcı sabunlardır.

Parçaların yağlanması gerekene kadar yağı yedekte tutmak için oradadır. Hareket, titreşim veya sıcaklık değişikliğine maruz kaldığında yağı serbest bırakmak için tetiklenir.

Gres yağı ne işe yarar sorusunun cevabı için katkı maddelerinin de son derece önemli olduğu unutulmamalıdır. Katkı maddeleri, baz yağın yağlama kabiliyetini tamamlayıcı özelliğe sahiptir. Aynı zamanda aşınma ve paslanmaya karşı koruma kabiliyetini arttırır.

” Başlangıçta yüksek viskoziteye sahiptir ancak gerilme veya kesme uygulandıkça kalınlık seviyeleri azalır. Gresler temel bileşenleri ile hemen hemen aynı kalınlıktadır. Bu işleme tiksotropi adı verilir ve yağlama maddesinin karakteristik özelliğidir. Bu yapısı onu petrol jelleri gibi maddelerden ayırır. “

Gres Ne İçin Kullanılır?


Gresler makinenin yaşadığı sürtünmeyi azaltmanın yanı sıra su girişine karşı koruma sağlamak için kullanılır ve pas koruması sağlar.

Gres yüksek viskoziteye sahiptir. Bu nedenlede yağ gibi sıvı yağlayıcıların yerinde kalamayacağı uygulamalar için daha iyi bir seçimdir. Kısacası gresler ve yağlar birbirlerinin yerine kullanılamayacak özelliklerdedir.

Gresler suya dayanıklı yapıları sayesinde dolgu macunu görevi görebilirler. 

Gres Yağı Kullanım Alanlarından Bazıları

Uzun süreli veya aralıklarla depolamada kullanılan makine ve ekipmanların yağlanması için kullanılırlar.

Yüksek sıcaklıklar, basınçlar ve şok yükler gibi ağır koşullarda çalışan herhangi bir makine ve ekipmanın yağlanmasında tercih edilirler.

Sık yağlama için kolayca ulaşılamayan makinelerde kusursuz performans sergilerler.

Yüksek kalitedeki gresler, bileşenleri sık sık ve yenileme işlemi gerekmeden yağlayabilir.

Elektrik motorları ve dişli kutuları gibi ekipmanlarda ömür boyu sızdırmazlık sağlamaları için kullanılır.

Kalın filmleri kurudukları ve hatta daha önce yağlanmış olan aşınmış bileşenlerin yağlanmasında kullanılabilirler.

Kalın kapıdaki gres filmleri yalıtım amacıyla da kullanılabilirler.

Farklı Gres Türleri

Piyasada birbirinden farklı özelliklere ve kullanım alanlarına sahip gres çeşitlerine rastlamak mümkündür. Bu anlamda gres yağı nasıl seçilir sorusunun cevabı için hangi tür gresin nerede kullanıldığının da anlaşılması son derece önemlidir.


Alüminyum Gres


Bu tip gres yüksek sıcaklık toleransı, suya karşı mükemmel direnç ve iyi kesme kararlılığı sunar. Sıklıkla gıda makinelerinde kullanılır ve her türlü saplama, somun ve cıvata üzerinde kullanılabilirler.


Lityum Gres


Bu gres genel olarak menteşeler ve yataklar gibi ekipman parçalarında yaygın olarak kullanılır. Beyaz gres olarak da adlandırılan, genel amaçlı bir üründür. Yüksek viskoziteye sahiptir, basınç altında ve uzun süreli yağlama altında çok iyi çalışır.

Metalin metale temas ettiği uygulamalar için idealdir ve kalsiyum bazlı greslerden daha yüksek erime noktasına sahiptir. Ancak suya karşı dayanıklı değildir.


Sentetik Esaslı Gres


Sentetik esaslı gresler rulmanlar gibi dönen makine bileşenleri için en yaygın kullanılan yağlayıcılardır. Mineral bazlı alternatiflerinin kullanımlarının zor olacağı aşırı sıcaklıklara ve ortamlara karşı daha fazla tolerans sunarlar.

Sentetik esaslı gres yağı ne işe yarar sorusuna cevap olarak oksidasyona karşı dirençleri yüksektir ve daha uzun sıvı ömrü sunarlar denebilir.


Mineral Esaslı Gres


Bu gres türü yüksek mekanik stabilite ve mükemmel korozyon önleyici niteliklere sahiptir. Bir diğer faydası ise karşılanabilir olmasıdır. Mineral esaslı gresler, otomotiv endüstrisinin yanı sıra elektrik motorları ve su pompalarında kullanıma uygundur.


Çok Amaçlı Gres


Çok amaçlı gresler otomotiv endüstrisinde en yaygın kullanılan ürünlerdir. Tipik olarak kalsiyum sülfonattan yapılırlar ve yüksek su direncine sahiplerdir. Ancak aşırı yüksek sıcaklıklarda kullanılmak üzere tasarlanmamışlardır.


Tuzlu Su ve Deniz Gresi


Teknelerde ve tekne römorklarında da gres kullanılması gerekir. Ancak bu tip uygulamalarda kullanılan gresler, suya yüksek düzeyde maruz kalmaya uygun olmalıdır. Tatlı ve tuzlu su, normal gres türlerini etkiler, bu nedenle deniz gresi suya dayanabilecek şekilde tasarlanmıştır.

Bununla birlikte lityum bazlı ürünler ile uyumlu olmadıkları için kullanımları sırasında halihazırda mevcut olan gresin türünün ne olduğunu bilmek önemlidir.


Gres Yağı Kimyasal Formülü ve Gres Seçiminde Dikkate Alınacak Faktörler

Makinenin ihtiyaç duyduğu uygulama ve gresin üstleneceği göreve göre, gres yağı ne işe yarar sorusunun cevabı ve doğru ürün seçimi son derece önemlidir. Bu nedenle doğru bir ürün satın almadan önce dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır.


Viskozite


Gresin yerinde kalması ve sürtünmenin etkilerine karşı koruma sağlaması için yüksek viskoziteye sahip olması gerekir. Tıpkı yüksek hızlı bir elektrik motoruna uygulanan kalın yapıdaki bir yağlayıcının makineyi korumada yeterli olamayacağı gibi, çok ince bir gres de yavaş hareket eden parçaların olduğu ağır yüklere dayanamaz. Bu nedenle de hangi tür ürünün en iyi sonuçları vereceğini bilmek önemlidir.


Baz Yağ


Gresler geleneksel veya sentetik bir yapıya sahip olabilir. Türü ne olursa olsun gres yağı içeriği ve üretimlerinde kullanılan baz yağları arasında büyük farklılıklar vardır. Baz yağı bakımından daha zengin olan sentetik gresler, oksidasyona karşı daha iyi koruma ve her türlü hava koşulunda en iyi kapanmayı sağlar.


Kesme Kararlılığı


Bir gresin tutarlılığı, çalışıldıkça veya kesildikçe değişebilir. Bu nedenle üzerinde çalışıldıkça tutarlılığını koruma yeteneği, kayma karar veya kesme kararlılığı olarak değerlendirilir. Kesildikçe yumuşayan gresler tiksotropikken, sertleşen gresler ise reopektik olarak adlandırılır.


Katkı Maddeleri

Gres niteliklerini artıran ve belirli uygulamalarda daha iyi çalışmasına yardımcı olan belirli malzemeler bulunur. Bu nedenle doğru olan katkı maddesinin kullanılmasını sağlamak için katkı maddelerinin özelliklerini dikkate almak gerekir.


Tutarlılık


Tutarlılık, uygulanan bir kuvvet yoluyla değişime karşı olan direnci ifade eder. Gresin kıvamı, içerisinde bulunan kıvam arttırıcı madde ve miktarı ile kullanılan baz yağın viskozitesine göre belirlenir.

Tutarlılık ölçüsü, penetrasyon olarak bilinir ve tutarlılığın stres, kullanım veya çalışma koşulları tarafından değiştirilip değiştirilemeyeceğine bağlıdır.


Su Direnci


Su direnci gresin niteliklerinde, kıvamında ve dokusunda herhangi bir değişiklik olmaksızın suyun etkilerine dayanabilme kabiliyetini ifade eder. Gres yağı ne işe yarar sorusunun cevabına ilişkin önemli bir kriterdir. Kullanılacak alandaki suyun yoğunluğuna göre uygun gres seçimi bu anlamda son derece önemlidir.


Hangi Gresler Uyumludur?


Gresleri karıştırmak, farklı bileşenlerin birbirleri ile reaksiyona girmesiyle sorunların yaşanmasına neden olabilir. Greslerin fiziksel ve kimyasal yapılarında değişikliklere neden olabilir ve performansı önemli ölçüde etkileyebilir. Bu nedenle gresler arasında geçiş yaparken uyumluluğun sağlanması için özen gösterilmesi gerekir.


NLGI Gres Tutarlılık Sınıflandırması


Yaygın olarak kullanılan gres kıvamı sınıflandırması, Ulusal Yağlama Gresi Enstitüsü (NLGI) tarafından oluşturulmuştur. Gres yağı ne işe yarar ve başka birçok özellikleri veya performans seviyeleri hesaba katılmaksınız gresler, yalnızca sertlikleri veya yumuşaklıkları açısından sınıflandırılır.


yagmarket.com ' dan kam​p​anyaları​​​ takip etmeyi unutmayın! 

"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.


Müşteri Hizmetleri (0850) 888 12 34